gallery talks

Margriet Schavemaker: Nalini Malani
26 apr 2017

Locatie
Tentoonstellingzalen
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Museumkaart € 3 / studenten € 10,50 / regulier € 18
Reserveren

Tickets

In samenhang met de tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions, organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een gallery talk door tentoonstellingscurator Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam). Uitgangspunt voor de gallery talk vormt de context en het voorbereidende onderzoek voor de presentatie. Schavemaker zal onder anderen ingaan op de verscheidenheid aan literaire en klassieke bronnen die verwerkt zijn in de installatie Transgressions, een eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen, door Malani “video/shadow play” genoemd.

Gastspreker:
Tentoonstellingscurator and Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties, Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam)

MEER OVER DE TENTOONSTELLING

In de tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions (18 maart – 18 juni, 2017) toont het Stedelijk Museum de installatie Transgressions, een eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen, door Malani ‘video/shadow play’ genoemd. In samenspraak met Malani is voor de tentoonstelling een aantal additionele werken geselecteerd. Deze werken voorzien de thema’s en vele verwijzingen naar literaire en klassieke bronnen in Transgressions van een context. Nalini Malani (1946, Karachi) is een kunstenaar die op unieke wijze een diversiteit van media combineert om haar politieke engagement onder de aandacht te brengen. Zelf een vluchteling door de scheiding van India en Pakistan, is haar werk doortrokken van thema's als migratie, globalisering, armoede en de onderdrukking van vrouwen: hedendaagse thema’s die veelal worden gecombineerd met klassieke literaire en mythologische verhalen.

MEER OVER DE SPREKER

Margriet Schavemaker is academicus en curator van de tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions. Zij is momenteel werkzaam als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties in het Stedelijk Museum Amsterdam. Schavemaker studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en verdedigde hier in 2007 haar proefschrift thesis Lonely Images: Language in the Visual Arts of the 1960s. Haar onderzoek is gericht op hedendaagse kunst en theorie. Daarnaast organiseert zij discursieve evenementen zoals de veelgeprezen lezingenreeks ‘Right about Now: Art and Theory since the 1990s’ (2006-2007), ‘Now is the Time: Art and Theory in the 21st Century’ (2008-2009) en ‘Facing Forward. Art and Theory from a Future Perspective’ (2011-2102).