symposia

Housing Time: Museums, Memory, and Momentum in Lebanon
2 nov 2014

Met trots presenteert het Stedelijk Museum een paneldiscussie en een filmconcert binnen het kader van het Public Program rond de tentoonstelling This is the Time. This is the Record of the Time, de tweede expositie in het Stedelijk-project Global Collaborations.

Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
13.00 - 17.45 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Reserveren

Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

OPZET

In de afgelopen tien jaar is de hedendaagse-kunstscene van Libanon steeds verder geïnstitutionaliseerd. Fysieke tentoonstellingsruimten waren vijf jaar geleden nog schaars in Beiroet en de kunstscene onderscheidde zich door een cultuur van ad-hoc festivals, maar inmiddels worden steeds meer bestaande of sluimerende collecties en musea op allerlei manieren weer actief. Ook ontstonden er nieuwe particuliere en publieke initiatieven voor musea met collecties van moderne en hedendaagse Libanese kunst.

Hoe verhouden deze nieuwe ontwikkelingen zich (opnieuw) tot de geschiedenis, tot de herinnering en tot hedendaagse kunstuitingen, en hoe krijgen ze specifiek vorm binnen de politieke en economische context van Libanon? Wat wordt er geconserveerd, en wat geherinterpreteerd of terzijde geschoven? Als we musea niet alleen beschouwen als bakstenen of cementen hulzen waarin collecties en tentoonstellingen worden gehuisvest, maar ook als tijdcapsules die iets vertellen over historische, wereldse en ideologische standpunten, wiens geheugen wordt er dan geconserveerd en verwoord in het rumoerige culturele en politieke landschap van Libanon? Wat zijn de specifieke mogelijkheden en uitdagingen voor de curatoren, kunstenaars en ontwikkelaars die bij deze projecten betrokken zijn?

Daarnaast buigen de deelnemers aan de discussie zich over de vraag hoe, in het licht van de huidige museumhype in de Golfstaten, de dynamiek van het moment, herinnering, geschiedenis en locatie een rol spelen bij de totstandkoming van een museum. Bovendien, als 'hedendaagse kunst' inmiddels een geschiedenis begint te krijgen, en zoals sommige critici stellen zelfs een verschijnsel uit de afgelopen eeuw is, hoe ziet een museum voor hedendaagse kunst er dan uit op plaatsen die geen uitgebreid museumverleden kennen?

DEELNEMERS AAN PANELDISCUSSIE

  • Octavian Esanu (curator bij AUB Art Galleries, Beiroet)
  • Zeina Arida (directeur van het Sursock Museum en voormalig directeur van de Arab Image Foundation, Beiroet)
  • Mona El Hallak (architect, cultureel erfgoed-activist en oprichter van Beit Beirut, Beiroet)
  • Kristine Khoury (onafhankelijk onderzoeker, schrijver en fotograaf, Beiroet)

Het symposium wordt geïntroduceerd en gemodereerd door Angela Harutyunyan & Nat Muller (curatoren van This is the Time. This is the Record of the Time).

FILMCONCERT

Aansluitend op de paneldiscussie zal er een filmconcert plaatsvinden. Musici Raed Yassin en Sharif Sehnaoui interpreteren The Mummy, ofwel The Night of Recounting the Years, de film van Shadi Abdel Salam uit 1969 die wordt beschouwd als de belangrijkste Arabische film aller tijden. Deze film behandelt niet alleen vraagstukken rondom nationale en culturele identiteit en de commerciële exploitatie daarvan, maar ook de de relatie tussen moderne samenlevingen en hun verleden. Yassin en Sehnaoui begeleiden de film met een live geïmproviseerde set op draaitafels resp. elektrische gitaar. Deze live 'soundtrack' voegt een nieuwe laag van interpretatie en tijdservaring toe aan de film.

PROGRAM

13.00 - 13.10: Welkom + Intro Nat Muller
13.10 - 13.35: Lezing Mona El Hallak
13.35 - 14.00: Lezing Zeina Arida
14.00 - 14.25: Lezing Octavian Esanu
14.25 - 14.50: Lezing Kristine Khoury
14.50 - 15.15: panel + discussie gemodereerd door Nat Muller & Angela Harutyunyan

[ 15.15 - 15.45: pauze]

15.45- 17.30: cine concert "The Night of Recounting the Years" met Sharif Sehnaoui en Raed Yassin