toegankelijkheid

Op deze pagina is informatie te vinden over de voorzieningen van het Stedelijk Museum Amsterdam voor mindervalide bezoekers.

Het museum beschikt over liften en invalidentoiletten die geschikt zijn voor rolstoelen en scootmobielen. Tevens zijn er bij de ingang voldoende medewerkers om bezoekers in een rolstoel te begeleiden naar de tentoonstellingszalen. Verlaat u het museum, spreekt u dan een medewerker van het museum aan voor ondersteuning – zij helpen u graag.

Speciale voorzieningen voor mindervalide bezoekers:

Plattegrond met voorzieningen voor mindervalide bezoekers:

Download plattegrond

PARKEREN MINDERVALIDEN 

Het museum beschikt over een invalidenparkeerplaats aan de Paulus Potterstraat ter hoogte van de oude entree (paulus potterstraat 13). De ingang van het museum is aan het Museumplein. Deze parkeerplaats is uitsluitend voor bezoekers van het Stedelijk Museum. Bekijk de invalideparkeerplaats op de kaart

In de parkeergagarage Q-Park onder het Museumplein zijn meerdere mindervalide parkeerplaatsen. Voor beschikbaarheid, klik hier.

SCOOTMOBIELEN

Zowel opvouwbare als reguliere scootmobielen zijn toegestaan in het museum.
Het is mogelijk een rolstoel te reserveren om de tentoonstelling te bekijken. Hieronder leest u hoe u dat doet.

ROLSTOELEN

Het museum heeft vier rolstoelen beschikbaar die bezoekers kunnen lenen. Reserveren kan via telefoonnummer: (+31)-(0)-20-5732 911 en via reserveringen@stedelijk.nl (ma - vrij 9.00 - 17.00 uur, za-zo 10.00 - 11.30 uur).

ALINKER

Het is mogelijk een Alinker te lenen tijdens het museumbezoek. De Alinker is een speciale loopfiets waarmee mindervalide bezoekers op een gebruiksvriendelijke manier het museum kunnen bezoeken. Het Stedelijk Museum beschikt over frame-formaat ‘Medium’ voor personen tussen de 1.65-1.80 meter lang.

Reserveren kan via telefoonnummer: (+31)-(0)-20-5732 911 en via reserveringen@stedelijk.nl (ma - vrij 9.00 - 17.00 uur, za-zo 10.00 - 11.30 uur).

STOELTJES
Het is mogelijk om een stoeltje te lenen tijdens het museumbezoek. De stoeltjes zijn opklapbaar, lichtgewicht en door de hoogte eenvoudig uit op te staan. Het museum heeft twintig stoeltjes beschikbaar die bezoekers kunnen lenen. Vraag bij de informatiebalie in het entreegebied voor een stoeltje.

BEGELEIDERS
Begeleiders mogen op vertoon van een OV-Begeleiderskaart, of een verklaring ondertekend door huisarts en/of behandelend arts, gratis het museum binnen.

HULPHONDEN
Het meebrengen van huisdieren is niet toegestaan, met uitzondering van een geregistreerde hulphond.

AUDIOSYSTEEM
Rondleidingen worden toegankelijk gemaakt voor mensen met een auditieve beperking door middel van het Group Tour Systeem. Dit audiosysteem maakt het mogelijk dat de rondleider met een zender en microfoontje kan communiceren met zijn groep; de bezoekers dragen een hoofdtelefoon en een ontvanger. Hierdoor is de rondleider duidelijk te verstaan voor de slechthorende bezoeker. Wilt u deelnemen aan een rondleiding en daarbij gebruik maken van het GTS-systeem? Neem dan minimaal een week voor uw bezoek, contact op met de afdeling Educatie via educatie@stedelijk.nl of via het telefoonnummer: 020-5732 741 (ma-do, 9-17 uur).

DOVEN EN SLECHTHORENDEN
Voor mensen die doof of slechthorend zijn bieden we gemiddeld één keer per maand een gratis rondleiding aan in Nederlandse Gebarentaal. Onze dove rondleiders behandelen gedurende een uur een actuele tentoonstelling in het museum. De data van deze gratis rondleidingen vind je in de agenda. Het is tevens mogelijk om een rondleiding te boeken in Nederlandse Gebarentaal of in Nederlands met Gebaren voor een groep van maximaal 14 personen. Bespreek de mogelijkheden met de afdeling Educatie via educatie@stedelijk.nl of via het telefoonnummer 020 5732 741 (ma-do, 9-17 uur)

RONDLEIDINGEN OP MAAT
Kunt u om diverse (gezondheids)redenen moeilijk mee in de gebruikelijke dagelijkse bezoekersstroom en heeft u wat meer tijd, ruimte of begeleiding nodig tijdens uw rondleiding? Bespreek de mogelijkheden met de afdeling Educatie voor een rondleiding op maat via educatie@stedelijk.nl of via het telefoonnummer: 020-5732 741 (ma-do, 9-17 uur).

ALZHEIMERPROGRAMMA
Het Stedelijk Museum maakt kunst toegankelijk voor mensen met alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. Tijdens Onvergetelijk Stedelijk bekijk je samen, in een ontspannen en positieve sfeer, kunstwerken in de collectieopstelling. Je gaat erover met elkaar in gesprek en laat je inspireren door creatieve opdrachten. Onvergetelijk Stedelijk is iedere eerste maandag van de maand 14.30-16.00u.
Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@stedelijk.nl of 020-5732 741 tot uiterlijk vrijdag 9.00 uur voor aanvang van het programma (ma-do, 9-17 uur).