tentoonstelling

Jump into the future – Art from the 90’s and 2000’s
26 nov 2017 - 8 apr 2018

The Borgmann Donation

The Jump, Jack Goldstein (1978; still from video). Estate of Jack Goldstein, Courtesy of galerie Buchholz.
The Jump, Jack Goldstein (1978; still from video). Estate of Jack Goldstein, Courtesy of galerie Buchholz.

Vorig jaar deed de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann het Stedelijk, het museum dat hem naar eigen zeggen gevormd heeft, een grote schenking van hedendaagse kunst. Dit najaar toont het Stedelijk een groot deel van die schenking en ruimt daar de gehele eerste verdieping van het historische gebouw voor in.

Thomas Borgmann is als verzamelaar een ontdekkingsreiziger – op jonge leeftijd betrad hij in Düsseldorf en Keulen het gebied van de hedendaagse kunst.

Zijn kompas was zijn nieuwsgierigheid – al snel ontwikkelde hij een scherp oog voor nieuwe kunst. Steeds opnieuw maakte hij een ‘jump into the future’ en liet hij zich door een nieuwe generatie kunstenaars verrassen. 

Zijn schenking aan het Stedelijk laat zien wat er in de hedendaagse kunst gebeurde in de jaren 90 en aan het begin van deze eeuw. Het is de periode waarin de grenzen in de kunst wegvallen: kunstenaars gebruiken alle soorten media, laten categorieën los en gebruiken alles door elkaar: schilderijen, fotografie, tekeningen, sculptuur, installatie, video en performance. 

De schenking is een goede aanvulling op de collectie van het Stedelijk: werk van kunstenaars die al door het Stedelijk werden verzameld wordt erdoor gecompleteerd, en er worden kunstenaars geïntroduceerd die nog niet in het Stedelijk vertegenwoordigd waren. Met werk van onder meer Cosima von Bonin, Isa Genzken, Michael Krebber, Lucy McKenzie, Matt Mullican, Paulina Olowska, Wolfgang Tillmans en Heimo Zobernig. Van de Amerikaanse kunstenaar Jack Goldstein is het gehele filmoeuvre geschonken.